Alles wat je moet weten over een uitkering aanvragen

uitkeringsinfo - uitkering aanvragenAls je zonder werk komt te zitten of als je niet genoeg verdient met je huidige baan, dan is het logisch om een uitkering aan te vragen. Toch zijn veel mensen huiverig als het om een uitkering aanvragen aankomt. Het lijkt voor sommige mensen een gouden kans te zijn om ‘gratis’ geld te krijgen, maar veel andere (hardwerkende) mensen voelen zich bezwaard bij het aanvragen van een uitkering. Je komt toch in een positie van zwakte terecht als je de overheid om hulp moet vragen en nadien ben je ook afhankelijk van het UWV en de regels die zij opleggen. Dat is natuurlijk geen fijne uitgangspositie, maar soms heb je nu eenmaal geen keus. Daarnaast is het goed om te beseffen dat een WW uitkering in de regel tijdelijk is. De meeste mensen houden er niet van om in een uitkering te genieten en willen zelf ook weer zo snel mogelijk aan het werk. Het UWV helpt deze mensen dan ook om zo snel mogelijk weer een baan te vinden. Het is dan ook beter om een uitkering te zien als een soort reddingsboei waar je even gebruik van moet maken op het moment dat je in het werkloze water drijft. Maar de boei is nooit het doel. De boei is bedoeld om je te laten drijven alvorens je naar de boot of helikopter wordt gebracht. Het UWV is er om je weer naar vaste wal te brengen. Dus zwem niet weg van de boei, maar maak er dankbaar gebruik van. Met deze mindset wordt een uitkering aanvragen een stuk makkelijker. Een uitkering aanvragen is overigens ook niet lastig. Je denkt misschien dat je allerlei verplichtingen moet nakomen, maar dat geldt eigenlijk alleen voor de bijstandsuitkering. Als je bijvoorbeeld een WW uitkering aan wilt vragen nadat je je baan bent kwijt geraakt, dan kun je dat online doen zonder dat je met iemand hoeft te spreken. Dat maakt het proces van een uitkering aanvragen natuurlijk zeer laagdrempelig.

Waar kan ik een uitkering aanvragen?

Als je een uitkering aan wilt vragen, dan kun je jezelf inschrijven bij de uitkeringsinstantie. Je kunt je aanmelden met je DigiD gegevens. Als je dat eenmaal gedaan hebt dan kun je een uitkering aanvragen. Afhankelijk van het soort uitkering zal je daarna benaderd worden door de uitkeringsinstantie. Zoals gezegd hoef je niet een gesprek aan te gaan als je een WW uitkering aanvraagt. Als je een bijstandsuitkering aanvraagt, dan moet je wel eerst spreken met de arbeidsdeskundige. Je zult dan ook aan allerlei eisen moeten voldoen voordat je een uitkering krijgt. Je moet bijvoorbeeld laten zien dat je voldoende actie hebt ondernomen om een baan te vinden in de vorm van voldoende sollicitatie activiteiten. Als je een uitkering wilt aanvragen, kijk dan eerst even op uitkeringsinfo.nl. Hier vind je namelijk de verschillende soorten van uitkeringen die je aan kunt vragen en ook de procedures waar je door heen moet als je een bepaalde uitkering aanvraagt.

Verschillende bedragen bij verschillende uitkeringen

Afhankelijk van je situatie kun je dus verschillende uitkeringen aanvragen. Voordat je een uitkering aanvragen gaat, is het dus verstandig om even te kijken welke uitkering bij de situatie past. Zo heb je bijvoorbeeld de volgende uitkeringen waar je mee te maken kunt krijgen:

  • WW uitkering
  • WIA uitkering
  • Wajong uitkering
  • Bijstandsuitkering

Als je een WW uitkering aanvragen gaat, dan krijg je in eerste instantie 75 % van het inkomen wat je in het laatste jaar hebt verdiend. Later zal dit percentage dalen naar 70%. Als je een WIA uitkering aanvragen gaat, dan zijn de bedragen anders. Dit geldt uiteraard ook voor de bijstand en Wajong uitkering.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn