Containers

Het vervoeren van mensen en goederen over de hele wereld is een ingewikkeld proces. Door ontwikkelingen in de technologiesector wordt dit echter steeds gemakkelijker en goedkoper, waardoor het steeds minder van belang is waar een product wordt gemaakt en waar het verkocht wordt. Vroeger werd voedsel bijvoorbeeld lokaal geproduceerd en verkocht, terwijl je tegenwoordig een gewas kunt laten groeien waar er ruimte voor is en waar de omstandigheden het beste zijn, terwijl veel van deze producten over de hele wereld verkocht kunnen worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door het goede transportsysteem, dat voor een groot deel rust op het gebruik van containers. Het containertransport rust op het systeem van multimodaliteit. Dit houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van verschillende transportmogelijkheden. Een container kan namelijk vervoerd worden op een vrachtwagen, maar het is ook mogelijk om dezelfde container op een trein te plaatsen. Daarnaast worden containers over de hele wereld vervoerd met de bekende containerschepen. Het voordeel van dit systeem is dat goederen die in containers worden verplaatst, niet uitgepakt hoeven te worden. De container kan in zijn geheel op het schip, de vrachtwagen of de trein geplaatst worden. Een product hoeft daarom niet meer per se gemaakt te worden waar de afzetmarkt of de grondstoffen dichtbij zijn. Het transport is zo goedkoop geworden dat de afstand die goederen moeten afleggen er bijna niet meer toe doet. Een mobiele telefoon die bijvoorbeeld in China gemaakt wordt, kan over de hele wereld verkocht worden. De grondstoffen en onderdelen kunnen met vrachtauto’s naar de haven gebracht worden, waarna ze met schip de hele wereld over gaan en naar de fabriek gebracht worden. Vanuit de fabriek worden de eindproducten op dezelfde manier over de hele wereld verspreid en verkocht. De wereld is steeds beter bereikbaar en het is gemakkelijker om grote hoeveelheden producten tegelijkertijd te vervoeren. Containers zijn veelzijdig en hebben verschillende eigenschappen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het vervoeren van allerlei soorten producten. Zo kun je mobiele telefoons in een container vervoeren, maar kun je ook zand, flessen wijn of koelkasten op deze manier verplaatsen. De inhoud blijft beschermd en de container is gemakkelijk te verplaatsen, ook van het ene vervoersmiddel op de andere.

De veelzijdigheid van containers

Er zijn heel veel verschillende containers, waarvan de meest bekende de hierboven beschreven variant is. Er zijn echter nog heel wat andere soorten containers. Zo zal je bij het woord ‘container’ bijvoorbeeld snel aan de huisvuilcontainer denken, die je eens in de twee weken aan de weg kunt zetten zodat hij wordt geleegd. Eigenlijk hebben alle containers dezelfde belangrijke eigenschap: je kunt er iets in kwijt, zodat je het gemakkelijk kunt opslaan of vervoeren. Een afvalcontainer is speciaal ontworpen om het afval in te bewaren, tot hij geleegd wordt. Als het tijd wordt voor het legen is hij daarnaast goed verplaatsbaar. Horecagelegenheden en andere bedrijven maken vaak gebruik van rolcontainers, waar meer afval in past. Deze containers hebben meestal minstens 4 wielen en zijn ontworpen om grotere hoeveelheden afval in te kunnen bewaren en vervoeren. Daarnaast worden containers nog voor heel wat andere doeleinden gebruikt. Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker containerwoningen. De materialen zijn namelijk voordelig en er is gemakkelijk mee te bouwen. Dit maakt een container geschikt om te verbouwen tot woning en het wordt vaak gedaan in studentensteden, om op korte termijn woningen te kunnen bouwen. De containers worden opgestapeld en op zo’n manier voorzien van ramen, deuren, isolatie en faciliteiten dat het een prima plek wordt om te wonen. Vaak wordt er in blokken gebouwd, waar trappenhuizen en fietsenstallingen bij worden gebouwd. Vaak wordt voor deze manier van bouwen gekozen op plekken waar de grond braak ligt, en waar voor een aantal jaren niks gepland is. De containerwoningen zijn namelijk ook relatief gemakkelijk en goedkoop weer af te breken. Je kunt daarnaast ook complete huizen bouwen met containers, door verschillende exemplaren te gebruiken en het geheel aan elkaar te bouwen. Je krijgt op deze manier een bijzondere constructie, waar veel ruimte is voor eigen inbreng en het is een relatief gemakkelijke en voordelige manier van bouwen.

De juiste container kiezen

Er zijn dus heel veel verschillende soorten containers, zoals je hierboven uitgebreid kunt lezen. Ook op het gebied van afvalverwerking zijn er echter heel wat verschillende varianten, waar vaak te weinig onderscheid in wordt gemaakt. De verwerking van afval is voor veel gemeenten en bedrijven een ingewikkelde klus, maar met de juiste middelen wordt deze taak een stuk gemakkelijker. Op www.ktk-containers.nl vind je bijvoorbeeld uitgebreide informatie over de verschillende manieren om afval te verwerken en te transporteren. Er worden standaard containers aangeboden, maar ook een aantal andere producten en machines:

  • perscontainers
  • stationaire persinstallaties
  • SMAP
  • IBC tanks
  • kippers
  • roll-overs
  • bordestrappen

Een ‘gewone’ container wordt vaak gebruikt om iets in te vervoeren en is bijvoorbeeld handig om voor de deur te hebben staan bij een ingrijpende verbouwing. Het afval kan dan direct in de container gedeponeerd worden. Een bordestrap is handig wanneer je gemakkelijk bij de bovenkant van de container wilt kunnen komen om het afval er in te kunnen gooien. Perscontainers worden vaak gebruikt door afvalverwerkingsbedrijven en een goed voorbeeld is de rijdende afvalwagen die de groene en grijze containers komt legen. Door het samenpersen van het afval, hoeft er niet steeds te worden teruggegaan naar de vuilstort. Op www.ktk-containers.nl vind je informatie over de verschillende producten en machines die worden aangeboden.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn