Encaustic painting bij Wemke

Schilderenmetbijenwas - Encaustic paintingWelkom bij Wemke waar u alles vindt over en voor encaustic painting! Als u nog niet eerder heeft gehoord, of kennis heeft gemaakt met encaustic painting dan introduceren wij u graag met deze unieke kunstvorm die vele creatieve harten sneller doet kloppen. Misschien is deze kunstvorm wel typisch iets voor u. Hoe komt het nu dat deze kunstvorm zo populair is en wat houdt het precies in? Twee vragen waar wij u antwoord op zullen geven tijdens deze korte introductie van encaustic painting. Wemke is de oprichtster van de website schilderenmetbijenwas.nl. Zij deed dat na een zoektocht naar zichzelf waarin haar doel was om erachter te komen wie zij nu eigenlijk was. Op zoek naar haar ware zelf leerde zij haar passie kennen en deze wist zij op unieke wijze om te zetten in een geheel nieuwe kunstvorm die zij nu aan andere mensen introduceert. Op dit moment kan zij zeggen dat zij haar ware zelf heeft gevonden en veel van haar creativiteit vindt zijn weg in het werken met bijenwas. Wemke is een voorstander van het ontdekken van het creatieve wezen in uzelf en gelooft dat dit aangemoedigd kan worden door een concentratie op het creatieve wezen dat leeft in iedereen. Het woord ‘encaustic’ in encaustic painting’ staat voor inbranding. De techniek of kunstvorm werd vroeger al gebruikt bij zogenaamde ‘mummie portretten’ en we kunnen als we willen nog diverse kunstwerken bewonderen die ook later door de Romeinen en de Grieken middels deze techniek werden vervaardigd. Over de hele wereld kunt u kunstwerken in musea bezoeken. Encaustic painting is heel veel dingen:

  • Een unieke creatieve uitingsvorm die iedereen kan beoefenen;
  • Een manier van schilderen waarbij vele technieken kunnen worden gebruikt;
  • Een manier van schilderen waarbij u werkt met natuurlijk stoffen;
  • Een zeer oude schilderkunst die we in vele kunstwerken terugzien;
  • Een schilderkunst waarbij u makkelijk aanpassingen kunt doen.

Encaustic painting; warmte en kleur

Als u interesse heeft in encaustic painting dan is het zeer de moeite waard om u eens te laten inspireren door een museum te bezoeken waar deze kunstvorm wordt beoefend! Het werken met was heeft vele voordelen, maar een van de voordelen is wel heel bijzonder. Was is namelijk een volstrekt natuurlijk product dat door bijen wordt gemaakt. De vette substantie kan worden versmolten en kan daarvoor werkelijk iedere denkbare vorm aannemen. Bijenwas wordt ook wel voor andere doeleinden gebruikt. Zo worden kaarsen gemaakt van was en wordt was ook wel gebruikt voor de bewerking van bepaald hout. Encaustic painting wordt ook wel eens omschreven als ‘heet of warm schilderen.’ Tegenwoordig is de meest gangbare manier van het gebruik van was, de toepassing op papier. Het eerste wat u doet is het strijkijzer aanzetten. Wanneer deze warm genoeg is, kunt u de was op de bout plaatsen. Wacht vervolgens even. De was smelt direct en kan direct op het papier worden aangebracht. Encaustic painting kunt u op verschillende manieren doen en er zijn diverse technieken te gebruiken en zelf te ontdekken door gewoon te doen! De was komt in verschillende kleuren. U kunt dus zelf bepalen welke kleuren u mooi vindt. De kleur in de was wordt gereikt door het toevoegen van verschillende kleurpigmenten. Niet alleen kunt u encaustic painting toepassen op papier. Er zijn vele toepassingen mogelijk. Hierbij moet u denken aan toepassingen op hout en ook op bijvoorbeeld canvas. Over het algemeen gebruiken we bij encaustic painting bijenwas, maar er wordt ook wel gebruik gemaakt van andere vette producten die worden gemengd met kleurpigmenten. Voorbeelden hiervan zijn olie en hars.

Creativiteit tot bloei laten komen

Wat is creativiteit en waar bevindt het zich? Dat is best wel een goede vraag, maar ook een hele moeilijke vraag, want we kunnen natuurlijk niet een specifieke plek aanwijzen en tegen u zeggen: ‘kijk, daar zit het! Daar bevindt uw creativiteit zich.’ Misschien maar goed ook, want dat zou het allemaal een stuk minder spannend maken. De reis naar uw creativiteit is namelijk een reis vol van avonturen en die moet u helemaal doormaken en doorleven om uiteindelijk te komen bij dat punt waar u een tijdje wilt blijven om nog meer te onderzoeken! Wat we kunnen doen is ‘proberen’ en ‘ontdekken’ en in de praktijk gaat dat proberen en ontdekken natuurlijk gepaard met vallen en opstaan. Soms ontdekt u dat u iets helemaal niet leuk vindt, of helemaal niet goed kan. Soms ontdekt u dat u iets heel erg leuk vindt en heel erg goed kan. Iets goed kunnen hoeft trouwens helemaal niet altijd gepaard te gaan met iets leuk vinden en iets leuks vinden hoeft helemaal niet gepaard te gaan met iets goed kunnen. Dat is het spannende aan de reis die u maakt naar uw creatieve uitingsvorm en uw creatieve zelf. Encaustic painting is een uitdrukkingsvorm waarbij u van een veelheid aan technieken gebruik kunt maken en u daarom kunt u veel facetten van uw creativiteit in deze kunstvorm onderzoeken. Dat is dan ook de reden dat mensen die deze kunstvorm ontdekken altijd wel een onderdeel van de kunstvorm leuk vinden en verder willen onderzoeken. Door op de website te kijken naar de filmpjes kunt u makkelijk en snel meer leren over de mogelijkheden van encaustic painting en misschien wel uw nieuwe passie ontdekken! Bekijk direct wat er allemaal mogelijk is en laat u inspireren door alle kleuren warmte van deze unieke en veelzijdige kunstvorm. Misschien heeft u met encaustic painting wel een nieuwe passie gevonden.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn