EPDM als revolutionaire rubbersoort

EPDM is een nieuwe rubbersoort waar u wellicht nog nooit van gehoord heeft. Dat is ook niet zo verrassend aangezien het een relatief nieuw product op de markt is. Het wordt gerekend tot de rubbersoorten en is een polymeer die samengesteld is uit meerdere enkele monomeren. Dat klinkt wellicht technisch, ingewikkeld of theoretisch, maar EPDM is een verrassend sterk, flexibel en praktisch materiaal. Het wordt dan ook in een breed scala aan sectoren gebruikt. U kunt bijvoorbeeld denken aan het dak op uw woning of huis, maar ook aan de isolatie daarvan. Verder wordt het ook volop toegepast in de auto-industrie. EPDM kan daar namelijk gebruikt worden om resistente transportbanden te ontwikkelen, distributieriemen voor motor te fabriceren en voor een goede warmteregulatie te zorgen. Ook in de huis-, tuin- en keukensetting kan EPDM echter een belangrijke rol vervullen. Denk bijvoorbeeld aan de slang waarmee u de planten in uw tuin besproeit of uw auto wast, of denk aan het materiaal dat de naden in uw dak, muren en kozijnen opvult. Het is geen toeval dat deze polymeer zoveel toepassingen heeft, want het is een verrassend sterk, flexibel en toepasbaar materiaal. Het is bijvoorbeeld bestand tegen zuren en basen, wat inhoudt dat een hoge of lage pH-waarde het niet deert. Daarnaast kan het goed gedijen in hoge en lage temperaturen. EPDM wordt niet aangetast door temperaturen van minus 35 graden Celsius tot plus 120 graden Celsius, om precies te zijn. Ten derde is het ook nog eens bestand tegen de werking van zouten. Zout heeft namelijk een afbrekende werking op vele materialen, zoals hout, staal en rubbers. Deze polymeer is echter verrassend resistent gebleken tegen de afbrekende werking van zouten en mineralen. Dit zijn echt nog niet de enige voordelen van deze samengestelde polymeer.

EPDM in de buitenlucht

Rubbersoorten zoals EPDM worden vaak buitenshuis gebruikt voor verschillende toepassingen. Het kan bijvoorbeeld verwerkt worden in het dak van een huis of woning dankzij de isolerende werking en resistentie tegen temperatuurverschillen, maar deze polymeer kan ook gebruikt worden voor auto’s, transportbanden en fabriekshallen. Hier komt een belangrijke eigenschap van EPDM bij kijken; het kan namelijk goed tegen atmosferische invloeden. Ten eerste is het goed bestand tegen ozon. U kunt het woord “ozon” vast wel van de ozonlaag, namelijk de beschermende schil om de aarde die langzaam af leek te nemen. Door het verminderen van de uitstoot van bepaalde schadelijke stoffen is de afbouw van de ozonlaag uiteindelijk een halt toegeroepen, maar de naamsbekendheid is blijven hangen. Ozon beschermt dan wel de aarde, maar het kan wel een schadelijke invloed hebben op bepaalde bouwmaterialen. Vooral buitenshuis kan ozon leiden tot een langzame afbrokkeling van materialen en zodoende is het van belang een bouwmateriaal te gebruiken wat niet gevoelig is voor de invloeden van ozon. Dit voorkomt namelijk kostbare reparaties op lange termijn en verhoogt daarnaast de veiligheid door structurele gebreken tegen te gaan. EPDM is een voorbeeld van zo’n resistent materiaal. Het is namelijk bestand tegen de schadelijke invloeden van ozon; en dat is een eigenschap die goed van pas komt in zowel de huis-, tuin- en keukensector als de industriële sector. Deze rubbersoort is echter niet enkel goed bestand tegen ozon, maar blijkt ook goed tegen ultraviolette stralen te kunnen. Deze stralen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je lekker bruin wordt na een dagje zonnen, maar kunnen natuurlijk ook tot een fikse verbranding leiden. Dit voorbeeld slaat op je eigen huid, maar een soortgelijk principe gaat op voor vele bouwmaterialen. De essentie van deze vergelijking is dat ultraviolette stralen een schadelijk effect kunnen hebben. Dit kan op lange termijn leiden tot dure reparaties en vervelende werkzaamheden, en dat is iets was de meeste mensen vanzelfsprekend liever voorkomen. Zodoende is het belangrijk om een materiaal uit te kiezen dat bestand is tegen zulke atmosferische invloeden. EPDM is een uitstekende keuze voor rubber in dit geval!

Wat betekent dit voor u?

Het blijkt dat EPDM een aantal belangrijke eigenschappen heeft. Zo is het bijvoorbeeld goed bestand tegen uitrekken. Dat wil zeggen, het is zeer elastisch. Daarnaast kan EPDM goed tegen warmteverschillen en extreme temperaturen. En het is ook nog een ongevoelig voor zouten en mineralen die bij andere materialen een afbrekende werking hebben. Wat betreft atmosferische invloeden doet deze polymeer het ook uitstekend. EPDM is namelijk ongevoelig voor ozon. U kent ozon al wel van de ozonlaag, maar het kan ook desastreuze gevolgen hebben voor bouwmaterialen buitenshuis. EPDM is gelukkig ongevoelig voor ozon en is zodoende een uitstekende keuze als u rubber nodig heeft. Het is verder ook nog eens ongevoelig voor ultraviolette straling. Uw huid zal wellicht zonnebrandcrème nodig hebben, maar bij EPDM is dat zeker niet het geval. Dit materiaal blijft lang sterk en flexibel. Dit maakt het wederom tot een geschikte keuze voor bouwprojecten buitenshuis. We kunnen nu de volgende eigenschappen van EPDM aanwijzen.

  • Het is een sterk en duurzaam materiaal.
  • Het is goed bestand tegen een variëteit aan atmosferische invloeden.
  • Het is buigzaam en elastisch.
  • Het wordt niet beïnvloedt door extreme temperaturen.
  • En het wordt ten slotte niet aangetast door zouten en mineralen.

Al met al is deze rubbersoort dus uitermate geschikt voor bouwwerk, isolatieklussen en projecten buitenshuis. Het is een relatief nieuw materiaal op de markt maar heeft een verrassend grote invloed op modern bouwpraktijken. Als u zichzelf een geavanceerd materiaal wilt aanmeten, dan bent u dus op de juiste plek.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn