Leren aktetassen

Ben je pas afgestudeerd en mag je binnenkort aan de slag bij een advocatenkantoor? Of ben je aan het promoveren en sta je geregeld voor de klas, voor studenten die misschien maar een paar jonger zijn dan jij? Dan is het een goed idee om eens naar leren aktetassen te kijken. Trek een net overhemd en een jasje aan of een blouse en een nette rok en met een mooie aktetas aan je arm lijk je meteen iets ouder, wijzer en geloofwaardiger. Leren aktetassen stralen professionaliteit, klasse en luxe uit. Van oudsher zijn het vooral advocaten die leren aktetassen dragen, om, en de naam zegt het eigenlijk al, hun aktes te vervoeren, van kantoor naar de rechtbank. De aktetas zoals we die nu kennen werd voor het eerst gemaakt halverwege de negentiende eeuw. Het waren stevige rechthoekige tassen, vaak van leer en/of canvas, voorzien van een ijzeren frame en een handvat. Veel leren aktetassen van nu zien er eigenlijk nog precies zo uit, alleen is de afwerking nogal veranderd. Leren aktetassen worden nog steeds door advocaten gedragen, maar inmiddels ook door professoren, docenten en zakenmensen. En omdat veel mensen tegenwoordig voor hun werk een laptop bij zich moeten hebben, doen aktetassen ook vaak dienst als laptoptas.

Leren aktetassen: waar je op moet letten als je er een wilt kopen

Leren aktetassen zijn niet bepaald goedkoop, maar als je er een koopt zul je zien dat je er jaren lang plezier van zult hebben. Je kunt natuurlijk een aktetas van een ander materiaal kopen: ze zijn er ook van kunstleer, polyester en canvas. Tassen van dat soort materialen zijn vanzelfsprekend goedkoper dan leren aktetassen; het is daarom verleidelijk om voor zo’n soort te kiezen, zeker als je aan het begin van je carrière staat en het wellicht niet gewend bent om zoveel geld uit te geven aan iets als een tas. Maar dit soort tassen heeft niet de uitstraling die leren aktetassen hebben. Als je er onderhand van overtuigd bent dat je een leren aktetas wil, zijn er een aantal zaken die je in je achterhoofd moet houden als je op jacht gaat naar zo’n tas.

  • Leren aktetassen zijn dus niet goedkoop. Maar je hebt tassen van 120 euro, maar ook van 700 euro. Wat is je budget? Voor je het weet ben je namelijk verliefd geworden op een tas die je helemaal niet kunt betalen.
  • Wat voor kleur tas wil je? De meeste leren aktetassen zijn bruin of zwart, maar je hebt ze ook in kleuren als rood of cognac. Mocht je wel een beetje kleur willen, maar is een brandweerrode tas iets te veel van het goede, dan zijn ook leren aktetassen die alleen gekleurde biezen of stiksels hebben, bijvoorbeeld van het merk Kristas (voor vrouwen).
  • Waarvoor ga je de tas gebruiken? Als je bij een rechtbank of een advocatenbureau gaat werken, zul je in de meeste gevallen een tas nodig hebben die goed staat bij een pak of een mantelpakje. Maar als je vooral werkcolleges zult geven, is dit niet per se een vereiste. Er is genoeg keus in leren aktetassen voor beide gelegenheden.
  • Hoe veel spullen heb je normaliter bij je? Als jij zo iemand bent die standaard bergen papier bij zich heeft, maar ook niet zonder laptop, boek en flesje water op pad gaat, doe je er waarschijnlijk goed aan om een voor een model te kiezen wat daar stevig genoeg voor is. Maar heb jij meestal alleen het broodnodige bij je als je op pad gaat, dan is dit natuurlijk niet nodig.
  • Wat is jouw stijl? Ben jij een klassiek type? Of juist modern? Of draag je het liefst stoere of sportievere kleding? Er zijn leren aktetassen in allerlei stijlen.
  • Heb je regelmatig vertrouwelijke documenten of een dure laptop bij je en wil je graag dat je tas op slot kan? Dan zijn er ook leren aktetassen te koop waar een klein hangslotje of een cijferslot op zit, zodat je documenten veilig zijn.
  • Tot slot wellicht het belangrijkst: wat is de diameter van je laptop? Er zijn namelijk veel aktetassen waar alleen een laptop van 13.5 of 14.5 inch in past. Als jij op een wat grotere laptop werkt, dan zul je ook een iets grotere tas nodig hebben. Qua formaat zitten de meeste aktetassen ergens tussen A4 en A3 in.

Omdat niet alle tassenwinkels een groot aanbod in leren aktetassen hebben, is dat kans waarschijnlijk groot dat je in de winkel geen mooie tas zult vinden. Er zijn gelukkig allerlei webwinkels die tassen verkopen. BestBags is ook zo’n winkel en voert een aantal prachtige merken, bekend en minder bekend, zoals bijvoorbeeld Delsey, maar ook het fantastische Zweedse merk Baron (ontwerpt ook tassen voor als je uit jagen gaat) of het hippe Italiaanse Piquadro. Op http://www.bestbags.nl/13-leren-aktetassen vindt je een handig overzicht van de verschillende merken die leren aktetassen verkopen.

Hoe onderhoud je zo’n tas?

Als je eenmaal zo’n prachtige leren tas in je bezit hebt, moet je hem natuurlijk wel goed onderhouden en verzorgen, als je wilt dat hij nog tien of twintig jaar mee gaat. Dat kun je op dezelfde manier doen als waarop je je leren schoenen verzorgt. Als je tas wat kaal en ruw begint te worden, kun je hem insmeren met transparante leercrème. Laat de crème goed drogen en wrijf daarna met een oude stoffen lap tot het leer weer mooi glanst.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn