Prijs zonnepanelen: geen eenvoudige rekensom

U wilt graag uw huis duurzamer maken, maar de vraag is tegen welke prijs? Zonnepanelen kunnen een goede investering zijn. Ook bent u waarschijnlijk benieuwd naar de verwachte terugverdientijd van de investeringen. Er is echter geen eenvoudige rekensom te maken die voor elk huis geldt. Het hangt van heel veel factoren af hoeveel het u oplevert. In het overzicht prijs zonnepanelen op de website van Solar Drenthe, die deze panelen en systemen aanbiedt, vindt u alle informatie. Voor de terugverdientijd spelen de locatie en de positie van uw dak een grote rol. Hierbij wordt gekeken naar de helling en de hellingsrichting. Ook zijn externe factoren van belang, waaronder:

 • vergunning
 • bebouwing
 • subsidies
 • bomen

Solar Drenthe helpt u met al haar bouwkundige expertise bij het maken van deze ingewikkelde rekensom voor het aanschaffen van zonnepanelen. Prijs is daarbij logischerwijs richtinggevend. Hoe enthousiast u ook bent, het is niet iets waarbij je over een nacht ijs moet gaan. Er zijn wel een aantal leidraden die het eenvoudiger maken. Allereerst wordt het vermogen van zonnemodules vaak uitgedrukt in Wp (Watt piek). Dit geeft wel een ideale waarde aan, die alleen bij optimale omstandigheden wordt behaald. Deze worden gehaald bij:

 • een temperatuur van 25 graden
 • een oriëntatie op het zuiden
 • een lichtintensiteit van 1000 W/m2
 • een hellingshoek van 30-36 gr.

In Nederland zijn deze omstandigheden er vaak niet allemaal, omdat de zon relatief weinig schijnt vergeleken met andere landen. Er zijn ongeveer 1000 ‘ volle zonuren’ in ons land. Maar in Drenthe is dit aantal 1470 uur, en dit kan dit met de klimaatsverandering de laatste jaren wellicht nog meer ten positieve veranderen. Er is echter ook sprake van warmteomzetting bij het omvormen van de stroom. Als u een dak heeft dat op het zuiden is gericht, dan moet u dus rekenen op ongeveer 88% van de ideale waarde, zo blijkt uit onderzoek.

Prijs zonnepanelen, u hebt de kosten zo terug verdient

U wilt meer weten over de prijs. Zonnepanelen hebben verschillende soorten kosten. Het uiteindelijke bedrag hangt af van de volgende factoren:

 • het vermogen wat u wilt opwekken
 • het vermogen wat u gaan verbruiken
 • de kwaliteit van het materiaal
 • de verwachte levensduur van de zonnepanelen
 • het gewenste rendement
 • mogelijke subsidies die u kunt krijgen

Solar Drenthe biedt een perfecte kwaliteit en prijs. Zonnepanelen maar ook de omvormers spelen hierbij een belangrijke rol. Hierdoor wordt de door de panelen opgewekte gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Hierbij komt warmte vrij. Een goede omvormer heeft een hoog rendement en kan dit warmteverlies laag houden. Er is een subsidieregeling waarvan zowel bedrijven als particulieren gebruik kunnen maken. Hierbij krijgt u gegarandeerd een prijs, zonnepanelen worden hierbij beloond voor de totale opbrengst per kWh door u opgewekte duurzame stroom. Dit geldt voor een termijn van 15 jaar. Deze regeling is de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+ 2013). Er is een verschil in vergoeding tussen kleinschalige en grootschalige zonnestroomsystemen. Voor de eerste, tot en met 15 kWp ontvangt u € 0,272. En voor de tweede, die geldt bij 15 tot 100 kWp komt u uit op € 0,377. Dit heeft dus en gunstige invloed op de prijs. Zonnepanelen en andere installaties voor het opwekken van duurzame energie zijn, zo blijkt hier al uit, een speerpunt van onze overheid. De SDE+ is echter een exploitatiesubsie, en niet een investeringssubsidie. Dat wil zeggen dat je geen vergoeding krijgt voor de aanschaf van de productie-installatie, maar wel voor de geproduceerde duurzame energie. Hoeveel het u oplevert, hangt dus af van de hoeveelheid opgewekte stroom. De subsidie is vrijblijvend en kosteloos aan te vragen. En hoe lang gaan deze installaties nu mee? Dat is ook belangrijk om te weten voor de prijs. Zonnepanelen krijgen van de producenten meestal een vermogensgarantie van 25 jaar. Ze gaan langer mee dan dat, maar in de loop van de jaren verouderen ze echter wel. Dat betekent dat het vermogen langzaam lager wordt. De energie die u teveel opwekt gaat bovendien niet verloren, dit wordt teruggeven aan het net en u krijgt hier een vergoeding voor. Er zijn dus een heleboel voordelen aan deze zonne-installaties die een gunstig effect hebben op de prijs. Zonnepanelen kunnen dus, zeker op de lange termijn, een goede investering zijn.

Totaalpakket

Solar Drenthe kan u een compleet pakket leveren voor een goede prijs. Zonnepanelen installeren begint bij een uitgebreid persoonlijk advies. In het assortiment zijn er panelen van het medium tot en met het premium segment, met de hoogste opbrengst en rendement. Via de website kunt u alles vinden over de prijs, zonnepanelen in allerlei typen en de kwaliteit. Of neem telefonisch contact op. De merken zonnepanelen en pakketten zijn onder andere:

 • JA SOLAR
 • Symax
 • BYD
 • Benq
 • Solar Frontier

Solar Drenthe levert naast de zonnepanelen ook de bevestigingsmaterialen die hierbij horen plus de omvormers. Ook kan het complete zonne-energiesysteem bij u geïnstalleerd worden. Zo kunt u direct aan de slag. Als u handig bent aangelegd hebt u bij ons tevens de mogelijkheid om een doe-het-zelfpakket aan te schaffen. Dat scheelt u weer in de prijs. Zonnepanelen installeren probeert Solar Drenthe voor u zo makkelijk mogelijk te maken. Solar Drenthe geeft ook presentaties voor groepen waarbij u uitgebreid voorlichting krijgt over zonne-systemen, welke mogelijkheden er zijn en de prijs. Zonnepanelen installeren kan weleens makkelijker en goedkoper zijn dan u denkt!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn