Snelloopdeuren in musea

Labex - OverheaddeurMusea zijn vaak jaren oud en beschikken over een groot aantal werken. Deze werken zijn door de jaren heen tentoongesteld, maar worden na de tentoonstelling opgeborgen in een depot. Zo’n depot is afgesloten met snelloopdeuren. Labex.nl is een expert op het gebied van verschillende soorten roldeuren. Dit zijn speciale deuren die het depot beschermen tegen kou dat van buiten komt en houdt het klimaat vast dat nodig is om de werken te conserveren. Bij het depot van volkenkundige musea bijvoorbeeld is zo’n snelloopdeur erg belangrijk voor een depot, omdat de meeste werken bestaan uit dierlijk materiaal. Het is van groot belang dat eeuwen oude huiden op de juiste manier worden geconserveerd. Wanneer er opeens koude lucht van buiten bij komt, dan is dat niet goed voor het product. Veel van dit soort producten zijn dierlijke producten, hierbij kan men denken aan vachten, huiden en schedels. De vachten kunnen bijvoorbeeld loslaten wanneer deze niet op de juiste manier worden geconserveerd. Ook kan de verf van beschilderde schedels loslaten. Laat staan de geur die vrij kan komen wanneer er warmte bij de niet goed geconserveerde werken kan komen. Het is in het verleden vaak voorgekomen dat depots die niet waren voorzien van snelloopdeuren last hadden van ongedierte. De diertjes kropen door de kieren van de vaak oude deuren naar binnen. Er werden nestjes gemaakt in de prachtige eeuwenoude vachten en de ongedierteplaag was niet meer te stoppen. Bij een museum in België was dit voorgevallen ten tijde van een extreem hete zomer. Doordat het museum geen snelloopdeuren had, konden de beestjes zich ontzettend snel voortplanten. Het museum kon de helft van de collectie weggooien. Een groot aanbod aan dit soort deuren wordt aangeboden via labex.nl .

Snelloopdeuren en diefstal

De kunstwerken die zijn opgeslagen in depots van verschillende musea is altijd van grote waarde. Dit komt meestal door de manier waarop het werk is verkregen. Natuurlijk verschilt dit per kunstwerk. Bij een volkenkundig museum zijn werken vaak uit een ver verleden per schip naar Nederland gekomen. Er kwam zeker niet zelden voor dat hieraan een oorlog vooraf ging, waarbij de scheepslieden met grof geweld de lokale bevolking van hun spullen beroofde. Of zelfs erger, de bevolking werd ontvoerd en als slaaf doorverkocht. Dit verleden wordt in de geschiedenis boeken graag heel kort behandeld, omdat het iets is wat tegenwoordig nog erg gevoelig ligt. In tropische gebieden werden reuze schildpadden meegenomen omdat deze dieren lang kunnen overleven zonder eten en drinken. Dit betekende vers vlees voor de bemanning voor de terugreis. Deze reis duurde vaak maanden, of zelfs jaren. Om deze reden zijn kunstwerken uit een volkenkundig museum dus van grote waarde. Wanneer een depot gebruikt maakt van snelloopdeuren, betekent dit dat de museumstukken extra beveiligd zijn. Snelloopdeuren zijn kogel-en brandveilig. Doordat de snelloopdeuren gemaakt kunnen zijn van een bepaald soort staal, is het depot zelfs voor explosies niet gevoelig. In het dievencircuit is dit algemeen bekend en het is dan ook aantoonbaar dat depots die gebruik maken van snelloopdeuren aanzienlijk minder worden beroofd dan depots zonder snelloopdeuren. Deze snelloopdeuren kunnen ook eventuele vluchtroutes van dieven blokkeren. Dit wordt gedaan door gewone deuren in de gang ook te voorzien van snelloopdeuren. Op Labex.nl kunt u terecht voor tips om diefstal tegen te gaan.

Klimaatbeheersing

Snelloopdeuren zijn  ideaal om het klimaat te beheren. Deze specifieke deuren zijn verkrijgbaar bij labex.nl .We hebben in het museum in België gezien wat voor gevolgen het kan hebben als een locatie geen gebruik maakt van snelloopdeuren. Nederland is een van de grootste afnemers van snelloopdeuren. Deze worden in grote aantallen gebruikt bij kassen. In Nederland bestaan er verschillende soorten kassen:

  • Tunnelbogen
  • Muurkassen
  • Kweekbakken

De meeste kassen worden gebruikt in de tuinbouw. Het klimaat in Nederland is niet altijd even gunstig.  Veel regen en veel kou is niet bevorderlijk voor de groei van de gewassen. Een kas beschermd dus tegen weer en wind, maar is ook ideaal voor de klimaatbeheersing. Omdat een kas vaak op een veld staat, is deze erg gevoelig voor onweer. Wanneer een kas geraakt wordt door bliksem geeft dit direct een stroomstoring en is het klimaat in de kas verstoord. Hierdoor kunnen gewassen de verkeerde hoeveelheid warmte krijgen, wat weer invloed heeft op de groei van de gewassen. Wanneer gewassen geteeld zijn zonder speciale klimaatbeheersing, dan groeien ze vaak op een andere manier dan we gewend zijn. Deze groenten worden door de grote supermarkten niet ingekocht, omdat ze denken dat mensen deze groenten niet kopen omdat ze en rare vorm hebben. Dit geeft zo’n eetgelegenheid de kans om origineler te zijn ten opzichte van de concurrent en de klanten hebben er nog een goed gevoel bij ook omdat de groenten anders werden weggegooid. Ook biologische eenmanszaken zijn grote afnemers van deze vervormde groenten. In deze winkels zijn de groenten vaak onbespoten en is er bij de teelt van de gewassen geen gebruik gemaakt van klimaatbeheersing. De bezoekers van deze winkels vinden dit geen probleem en vinden het juist vermakelijk dat de groenten een andere vorm dan normaal hebben. Het kost hen nu veel minder energie en fantasie om een bord leuk op te dienen. Dit waren slechts enkele voorbeelden waarop de deuren toegepast kunnen worden. Andere deuren die worden aangeboden via Labex.nl zijn: Speeddeuren en speedrollers. Beide lijken op de snelloopdeur, maar verschillen van elkaar in gebruik. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de klantenservice van Labex.nl .

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn