Vaatwasser

Wie eenmaal gewend is aan het gebruik van een vaatwasser, gaat niet graag weer terug naar afwassen met de hand. In veel huishoudens is dit dan ook een onmisbaar staaltje techniek geworden. Het is natuurlijk ook gewoon ideaal, u stopt uw vuile vaat in de vaatwasser, voegt vaatwasmiddel toe, zet het apparaat aan en u hoeft zelf alleen nog maar de schone vaat op te ruimen op het moment dat het vaatwasprogramma afgelopen is. Dit scheelt u natuurlijk heel veel werk, vergeleken met handmatig afwassen en dat is in de drukke levens die wij tegenwoordig allemaal hebben natuurlijk mooi meegenomen. Zo kunt u een vervelend klusje uitbesteden aan techniek en houdt u meer tijd over voor het doen van andere dingen, zoals een verhaaltje voorlezen aan uw kinderen of lekker even een goed boek lezen. Dat de vaatwasser een belangrijk apparaat is geworden in onze levens, is wel op te maken uit het feit hoeveel verschillende varianten er tegenwoordig te krijgen zijn. U wilt natuurlijk graag een exemplaar hebben dat goed past bij uw huishouden, dus het is verstandig om goed na te denken over welke eisen voor u belangrijk zijn op dit gebied. Hoe groot moet de vaatwasser bijvoorbeeld zijn? Wilt u een inbouwmodel of liever een vrijstaande? Als u kiest voor een vrijstaande, wat voor kleur moet deze dan hebben? Wilt u een kleur die past bij uw aanrechtkastjes, zodat het nauwelijks opvalt dat er ook nog een vaatwasser los naast staat of kiest u liever voor een mooi ontwerp met een felle kleur, zodat het een echte eyecatcher wordt? Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende mogelijkheden, u hebt dus echt wat te kiezen. Dit kan heel fijn zijn, maar het kan de keus ook erg lastig maken. Daarom is het zo verstandig om eerst voor uzelf te bepalen wat u belangrijk vindt aan dergelijke apparatuur, dat maakt het zoeken naar het juiste model een stuk eenvoudiger.

Welke vaatwasser?

Zoals gezegd is het aanbod op dit gebied tegenwoordig groot en het kan daardoor ook lastig zijn om te ontdekken welke vaatwasser voor u ideaal is. Om u te helpen met het maken van een keus, hebben wij voor u een aantal punten op een rijtje gezet waar u op moet letten bij de aanschaf en die erg belangrijk zijn, namelijk:

  • model: inbouw, onderbouw of vrijstaand
  • grootte: standaarduitvoering of juist groter of kleiner
  • energieverbruik: varieert vaak van niveau A tot G
  • mogelijke vaatwasprogramma’s
  • soort bediening en bedieningsmogelijkheden

Om te beginnen met het eerste punt, het is natuurlijk erg belangrijk om eerst te bepalen of u de vaatwasser in wilt bouwen in uw keukenblok of dat u liever kiest voor onderbouw of een vrijstaand exemplaar. Deze keus is erg bepalend voor de uiteindelijke aanschaf. Kiest u namelijk voor een ingebouwde vaatwasser, dan hebt u immers al heel veel minder keus op het gebied van de maat. De apparatuur dient dan immers precies te passen in het aanrechtblok, waarmee de hoogte, breedte en diepte gewoon al vast staan. Kiest u voor een vrijstaand model, dan kunt u kiezen uit meer verschillende maten. Er zijn dan ook grotere modellen mogelijk, ideaal voor grote gezinnen, maar ook juist extra kleine, voor eenpersoonshuishoudens. Want dat u alleen woont, betekent natuurlijk nog niet dat u graag afwast of dat u de vaat graag een paar dagen opspaart voordat u deze eens laat wassen door uw machine. Het is bij de aanschaf van een vaatwasser ook erg belangrijk om te letten op het energielabel dat deze heeft en op de verschillende programma’s die er op zitten. Door te kiezen voor een energiezuinig model, kunt u namelijk veel water en stroom besparen per jaar en dat is natuurlijk altijd prettig. Nog meer kunt u besparen als uw vaatwasser beschikt over een eco programma. Hierbij wordt er op lagere temperaturen gewassen en juist het verhitten van het water kost veel stroom. Gebruik maken van dergelijke programma’s betekent echter wel dat u zelf meer voor zult moeten spoelen. Een laatste punt waar u bij de aanschaf van een vaatwasser op zou moeten letten, is of de bediening ervan logisch is. Snapt u het meteen als u het ziet of hebt u er steeds het instructieboekje bij nodig? Een welke mogelijkheden worden er voor de bediening geboden, is er bijvoorbeeld de optie van een uitgestelde starttijd?

Aanschaffen

Wilt u een vaatwasser aan gaan schaffen, dan doet u dit natuurlijk het liefst bij een echte specialist, zoals De Schouw Witgoed. Zij hebben een zeer ruim aanbod op dit gebied en dat kunt u allemaal terug vinden op hun overzichtelijke website. Het vinden van een vaatwasser die aan al uw verwachtingen voldoet, is ondanks hun grote aanbod heel erg eenvoudig door het handige selectiemenu. Hierin kunt u allereerst aangeven of u op zoek bent naar een inbouw, onderbouw of vrijstaand exemplaar. Daarnaast kunt u aangeven wat de breedte van de vaatwasser moet zijn, of u voorkeur hebt voor een geluidsniveau en welke extra opties u er graag op wilt hebben zitten, zoals een uitgestelde starttijd, een extra snel programma of een aquastop waterbeveiliging. Ook kunt u nog aangeven welke merken uw voorkeur hebben en welke kleuren. Door dit selectiemenu handig te gebruiken, krijgt u een helder overzicht van de verschillende mogelijkheden die helemaal aan uw wensen voldoen. Zo wordt het mogelijk om toch snel en eenvoudig uit hun grote aanbod de ideale vaatwasser voor u te vinden.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn