Waarom en hoe: een wetenschapsjournalist?

Het belangrijkste verschil tussen een normale journalist en een wetenschapsjournalist is dat laatstgenoemde zich veel beter kan verdiepen in bepaalde wetenschappen. Een journalist is breed opgeleid en heeft zich vrijwel niet gespecialiseerd in bepaalde vakgebieden. Een wetenschapsjournalist heeft overigens bijna altijd een specialisme geleerd, waardoor hij of zij hier veel meer verstand van heeft. Neem bijvoorbeeld een bioloog. Een bioloog kan jou veel meer vertellen dan een journalist met alle vooronderzoeken. Wanneer een bioloog ook geïnteresseerd is in het schrijven van artikelen met een wetenschappelijke basis, dan kan hij ervoor kiezen om een journalistieke masteropleiding te volgen. Hierdoor combineert hij twee passies: zijn passie voor de wetenschap, in dit geval bioloog, en zijn passie voor het schrijven en publiceren van diverse artikelen. Zo kun je onder andere een wetenschapsjournalist worden. Het grote voordeel is overigens ook dat je direct alle parate kennis bij de hand hebt en dus in kunt spelen op de actualiteit. Een journalist zou ook een wetenschapsjournalist kunnen worden wanneer er een keuze wordt gemaakt om na een journalistieke studie een opleiding te volgen in de wetenschappen. Het lastigste is echter dat een journalist in principe nooit de intentie heeft gehad om zich te specialiseren in de wetenschap. Een journalist wil onderzoeken en daarna schrijven. In de wetenschap is echter veel meer onderzoek nodig voordat je tot schrijven over kan gaan. De beste manier om een wetenschapsjournalist te worden is daarom vanuit je eerste passie voor de wetenschap een studie te volgen en daarna te leren hoe je alle onderwerpen kunt beschrijven in diverse tekstvormen. Zo weet je zeker dat je je passie volgt en niet andersom.

Belangrijke basis als wetenschapsjournalist

Wij bij Veen-tekst.nl vinden we het belangrijk dat alle teksten een goede basis hebben:

  • artikelen
  • interviews
  • blogs

Wetenschap is niet niets en zeker niet makkelijk. Bij wetenschap is het echter ook ontzettend belangrijk dat alle informatie klopt, wanneer een artikel een grote fout bevat kan dit gevolgen hebben voor de verdere informatieve voorzieningen. Als wetenschapsjournalist zorgen wij voor vooronderzoek en beschrijven we stapsgewijs alle belangrijke facetten op een eenvoudige wijze, zodat iedereen de tekst zou kunnen begrijpen. De wetenschap is niet eenvoudig, maar hoeft ook niet complex te zijn. Daar zorgen wij bij Veentekst voor. Alle wetenschappelijke onderwerpen moeten kunnen worden begrepen door een ieder die dit wenst te begrijpen. Een student die een farmaceutische industrie opgaat of een huismoeder die meer wenst te weten over een ingewikkelde allergie van haar kind. Bij Veentekst staat vooropgesteld dat alle onderzoeken worden omgezet in een artikel dat duidelijk leesbaar is zonder dat het al te veel vraagtekens oproept.

Veentekst: met jou en voor jou

In september 1984 is Veentekst ontstaan vanuit de passie voor het onderzoeken en het schrijven van zelfstandig wetenschapsjournalist Robert Theodoor van der Veen. Een aantal jaren later, vanaf voorjaar 2001, biedt Veentekst ook Engelse en Duitse vertalingen aan. Daarnaast zijn wij in te schakelen als tekstschrijvers. Twijfel je of je een wetenschapsjournalist nodig hebt? Heb je specifieke vragen of onderzoeken waar je een artikel over zou willen (laten) schrijven? Neem dan zeker contact met ons op om te kijken wat Veentekst voor jou zou kunnen betekenen. Iedereen die bij Veentekst werkt, werkt met transparantie en met precisie. Onderzoeken betekent het controleren van feiten en resultaten, waarna gekeken wordt hoe de wetenschap zo goed mogelijk beschreven kan worden in een goed artikel. Wanneer je contact met ons opneemt, bespreken wij de opdracht graag door inclusief alle details zoals een deadline. Zodra we een akkoord bereiken, gaan we direct aan de slag.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn